Asså vafan håller man på med? xD

Koloskopi

Vad är en koloskopi undersökning?

Koloskopi är en undersökning som innebär att vi med en böjlig slang med en kameraoptik längst fram går in via analöppningen och undersöker hela tjocktarmen.

När utför man en koloskopi?

Patienter som har fått förändrade avföringsvanor, besväras av buksmärtor som kan vara korrelerat till tjocktarmen eller där man som patient har noterat blod eller slem via analöppningen utreds ofta med koloskopi.

Förberedelse inför koloskopi?

I hemmet innan man kommer för undersökningen så får patienten dricka en saltlösning (laxabon) som rengör tjocktarmen. Man behöver dricka 4 liter av saltlösningen och oftast görs det samma dag som koloskopin ska utföras. Läs även noggrannt igenom dom restriktioner som gäller i avseende på dryck och mat inför undersökningen, dessa finns med i laxabon förpackningen.

Är koloskopin obehaglig eller smärtsam?

Är man tidigare opererad i buken så har man ofta fått sammanväxningar som kan innebära att tjocktarmen ej är lika eftergivlig som normalt eller om man har rikligt med tarmfickor där man tidigare haft inflammation i dessa. Hos dessa patienter kan det upplevas som besvärligt. Vi ger både smärtlindrande och avslappnande läkemedel innan undersökningen, varför detta i princip aldrig är något större problem.

Åtgärder under koloskopin:

Ibland hittar man en polyp eller annan förändring i tjocktarmen, ofta försöker vi då att ta bort denna, eller åtminstone ta ett vävnadsprov(biopsi) från den. Detta är helt smärtfritt. Ibland kan man blöda lite från ändtarmen efteråt,detta är som regel helt ofarligt. Skulle det mot all förmodan ej sluta att blöda så kontaktar du vår mottagning.

Efter koloskopin:

Du får stanna kvar för observation under cirka en timmes tid därefter får du åka hem.

 

Källhänvisning: http://www.mydoctor.se/index.php?id=71


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0